Compliance

Premieverhoging op basis van onduidelijke bepaling niet toegestaan

01 mei 2025

KiFiD: premieverhoging op basis van onduidelijke bepaling niet toegestaan

De Geschillencommissie van het KiFiD heeft op 3 april 2025 geoordeeld dat een bepaling in de algemene voorwaarden van gevolmachtigde Promovendum onredelijk bezwarend is. Het ging om een artikel dat de mogelijkheid bood om de premie op elk moment en om elke reden aan te passen. Volgens de commissie voldoet deze bepaling niet aan de transparantie-eisen die gelden bij consumentenverzekeringen en mag zij daarom niet worden toegepast.

De casus en uitspraak

De consument had in 2022 twee autoverzekeringen afgesloten bij Promovendum, mede vanwege de belofte van een premieverlaging van 25%. In juni 2024 ontving hij bericht dat de premies per contractvervaldatum met ongeveer 50% zouden stijgen. De consument diende een klacht in bij het KiFiD, met als standpunt dat het wijzigingsbeding onredelijk was geformuleerd en dat hij op basis van eerdere communicatie niet hoefde te verwachten dat de premiekorting binnen enkele jaren zou worden teruggedraaid.

De Geschillencommissie stelt vast dat artikel 20 van de verzekeringsvoorwaarden de gevolmachtigde een zeer ruime bevoegdheid geeft tot premieaanpassing. De uitleg die aan de consument is verstrekt, is volgens de commissie onvoldoende specifiek en voldoet niet aan het vereiste van duidelijke en begrijpelijke formulering. Het artikel laat open onder welke omstandigheden en binnen welke bandbreedtes een premiewijziging mogelijk is. Ook de toelichting bij de wijziging – algemene verwijzingen naar kostenontwikkelingen – is onvoldoende onderbouwd, aldus het KiFiD.

De commissie overweegt dat bij wijzigingsbedingen het belang van de aanbieder moet worden afgewogen tegen de voorspelbaarheid voor de consument. De mogelijkheid om op te zeggen bij een premiewijziging acht de commissie daarbij niet afdoende, onder meer omdat opzegging directe gevolgen heeft voor de dekking.

Op basis van deze overwegingen concludeert de Geschillencommissie dat sprake is van een oneerlijk beding. De bepaling wordt buiten toepassing gelaten en de vordering tot ongedaanmaking van de premieverhoging wordt toegewezen.

Wat kunt u doen?

Als u als gevolmachtigde gebruikmaakt van wijzigingsbedingen in uw polisvoorwaarden, is het raadzaam deze opnieuw te beoordelen op duidelijkheid en evenwichtigheid. Zorg ervoor dat voorwaarden objectief uitlegbaar zijn, en dat het voor de consument inzichtelijk is onder welke omstandigheden wijzigingen mogelijk zijn. Belangrijk element hierbij is om vast te stellen of het product in alle omstandigheden (scenario-analyse) voldoet aan hetgeen wat een klant mag verwachten van het product.

Wat kan SVC voor u doen?

SVC Groep ondersteunt gevolmachtigde agenten bij het opstellen en beoordelen van dergelijke clausules in het kader van Product Oversight & Governance (POG). Wij voeren toetsingen uit op bestaande producten en helpen bij het actueel houden van uw productdossiers, inclusief het borgen van transparantie in alle klantcommunicatie.

Meer hierover leest u in ons artikel: POG is de aanjager voor productontwikkeling

Wilt u meer informatie over onze dienstverlening?

Neem dan contact met ons op.

Support
Support op afstand

Bij SVC helpen wij u graag verder met support op afstand kunnen wij met u meekijken en u beter van dienst zijn. 

 

Vragen?

Neem contact met ons op.

Wij gebruiken cookies om uw ervaring te verbeteren!